Wat is Blockchain?

Hoe werkt Blockhain en waarom het de toekomst is!

Blockchain is een nieuwe technologie die bedacht is door Satoshi Nakamoto. Door middel van een “White Paper” te schrijven voor “Bitcoin” is deze technologie naar buiten gebracht. Wat blockchain precies is en hoe het de volgende digitale revolutie kan zijn, is een vrij complex verhaal. Daarom zal in het kort proberen duidelijk te maken hoe Blockchain werkt en wat het inhoud.

Korte uitleg

Een blockchain valt het beste te vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive (in the ‘cloud’) staat. Misschien gebruik je dit ook wel op je werk. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld, mensen kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie.

Maar er is wel een verschil: in de blockchain kun je alleen onderaan informatie toevoegen. Je kan dus wel dingen wijzigen, maar het verleden blijft staan. Iets uit het verleden kan maar door een iemand tegelijkertijd worden ‘gebruikt’, en dat is voor iedereen zichtbaar. Dat heeft als voordeel dat je verplicht wordt eerlijk te zijn, want het is erg duidelijk als je iets uit het verleden probeert te veranderen.

Blockchain is eigenlijk een grote database. Het is open voor iedereen, maar niemand is de eigenaar. Bij het gebruik van deze databases wordt een soort geheimschrift gebruikt, ‘hashcode’ genoemd. Die code wordt gekoppeld aan een bepaalde aankoop of transactie. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld wel eens met een watermerk, om illegale doorverkoop tegen te gaan.

Hoe werkt blockchain?

Stel: jij koopt een ticket voor een festival. Daarbij wordt een hashcode gegenereerd en datum en tijd toegevoegd, zodat duidelijk is dat jij degene bent die ‘m gekocht heeft. Zo heb je dus alle informatie bij elkaar (zoals een transactie op je bankrekening: wie, wat & wanneer). Dit word een ‘smart contract’ genoemd.

Nou wil je het ticket doorverkopen, want door persoonlijke redenen kan je niet meer aanwezig zijn op het festival. Er is bij de aankoop afgesproken (door de organisator van het festival) dat doorverkopen alleen voor de orginele aankoopprijs mogelijk is. Dat wordt geregistreerd in de database. Jij ontvangt voor het doorverkopen ‘credits’, waar je op een later momement weer een nieuw ticket van kan kopen. Door de blockchain kan je extreem hoge festival tickets tegen gaan door dit vooraf vast te leggen in een smart contract.

Betalen met Bitcoins, of toch niet?

De voordelen van de blockchain zijn voor veel mensen al duidelijk:

  • Snel en real-time;
  • Goedkoop, want er is geen tussenpersoon meer nodig;
  • Betrouwbaar, want de transacties zijn op alle computers die zijn aangesloten bij die blockchain zichtbaar. Gesjoemel wordt daardoor bijna onmogelijk.

Toch zijn er veel mensen nog sceptisch, wat ook begrijpelijk is. Het uitleggen van de blockchain is niet zo gemakkelijk, mensen zijn vaak pas overtuigd na het zien van de werking ervan. De Bitcoin, een van de bekendste blockchains, wordt vaak gezien als iets voor de verre, verre toekomst óf voor mensen die de waarde en het belang van geld niet zouden begrijpen. Ook al is Bitcoin in verhouding tot sommige oudere fiat systemen snel en real time, Bitcoin is verre van effectief voor dagelijks gebruik en kleinere transacties.

Wat is er nog meer naast Bitcoin?

Het meerendeel zal alleen van Bitcoin gehoord hebben, maar naast Bitcoin zijn er nog zo’n 11819 andere Cryptocurrencies. Een hoop van deze Coins hebben geen duidelijke functie, andere daar in tegen zijn veelbelovende projecten.

XRP is een voorbeeld van een veelbelovend project, niet te verwarren met het bedrijf Ripple. Er word wel gezegd dat het een gemiddeld persoon ongeveer 6 maanden kost om XRP volledig te begrijpen. Ik ga dan ook niet te diep in op de technologie.

XRP Transactions per second - Jeen Lolkema

Kort gezegd is XRP de Cryptocurrency die door RippleNet gebruikt kan worden. Dit netwerk word gebruikt om fiat geld tussen banken te versturen en ontvangen tegen lage transactiekosten en binnen een paar seconden. RippleNet maakt niet standaard gebruik van XRP. De cryptocurrency is optioneel voor bedrijven.

Wat brengt de toekomst?

Tegenwoordig is het vrij normaal een product online te bestellen bij een webshop. Toch is het internet niet uitgevonden zodat iedereen zijn aankopen online kon gaan doen. Wat er nu gebeurd met de Blockchain technologie werkt op dezelfde manier. Naarmate de technologie verder ontwikkeld word, zullen er nieuwe toepassingen bedacht worden waar we nu niet eens bij stil staan.

De ontwikkelingen in de technologie sector hebben een gigantische stap vooruit gemaakt in de afgelopen jaren. Voornamelijk het digitaliseren heeft verschillende processen veranderd:

  • Rekeningen in cash betalen.
  • Producten in een fysieke winkel kopen.
  • LP’s of CD’s aanschaffen.

Dit geeft aan wat voor effect de technologische ontwikkeling kan hebben, Blockchain heeft in mijn ogen dan ook veel potentie om te groeien. Uiteindelijk kan niemand voorspellen hoe dit zich zal ontwikkelen, wel ben ik er van overtuigd dat blockchain in de toekomst niet meer weg te denken is. Al zullen de meeste mensen het niet eens door hebben dat ze er gebruik van maken.

**disclaimer** Dit is geen financieel advies, dit is puur voor informatieve/vermaak doeleinde.

Wilt u meer informatie over Exchanges voor het traden van Crypto? Neem dan een kijkje op mijn Exchange pagina!

XRP Tip Bot

Heeft deze informatie u geholpen, laat je waardering zien door gebruik te maken van de XRP TipBot!
Vergeet ook niet een shout out te geven naar de ontwikkelaar van de Tip Bot @WietseWind!

XRP Tip Bot - Jeen Lolkema